10 najčešćih grešaka koje prave novi vlasnici mačaka

cats 2Udomljavanje vaše prve mačke je veliki korak, koji se ne sme uzimati zdravo za gotovo. Iako mačke imaju reputaciju ljubimaca koji sami brinu o sebi, to nikako ne znači da vi apsolutno nemate nikakve obaveze. Pre nego se zaletite sa kupovinom ili usvajanjem ove drage životinje, istražite, upoznajte se sa nekim osnovnim pravilima držanja mačaka, kako biste izbegli najčešće greške koje prave početnici. A nekada čak i iskusni vlasnici. Korist je višestruka – vaša mačka će biti srećna i zdrava, a vi ćete imati sjajnog prijatelja i odnos o kakvom niste ni sanjali.

1.      Udomljavanje „na prvi pogled“

Ako ste inače impulsivni u kupovini, procenat greške je veći. Ipak, ako shvatite kad dođete kući da vam košulja ili cipele ne odgovaraju, uvek ih možete vratiti. I nikom ništa, nikakva šteta nije napravljena, cipele sigurno neće patiti što ste ih odbacili. Ali usvajanje živog, osećajnog bića, kao što je mačka, je nešto sasvim drugo. Mačku ne vraćate sutra zato što ste shvatili da ipak nećete sivu. To je besmisleno. Zato pažljivo birajte i ne žurite sa odlukom.

2.      Ignorisanje činjenice da odgovorna briga o mački košta

Usvajanje mace se bezmalo može uporediti sa usvajanjem bebe. Nijedna odgovorna osoba neće dozvoliti da brigu o dragocenom detetu preuzme osoba koja za to nije finansijski sposobna. Najčešće nećete biti u obavezi da izneste na videlo svoje finansije prilikom kupovine ili usvajanja mace, ali vaša odgovornost nije time umanjena. Svom ljubimcu morate da obezbedite zadovoljenje makar osnovnih potreba. I uvek morate biti spremni za hitne slučajeve.

3.      Nedozvoljeni propust – nesterilisanje mačke

Svakodnevno se veterinari suočavaju sa zahtevima vlasnika mačaka da reše probleme nastale usled nesterilisanja njihovih ljubimaca na vreme: u vreme parenja mužjaci uriniraju po celom stanu obeležavajući teritoriju (što je izuzetno neprijatnog mirisa) ili pobegnu napolje da se bore sa drugim mužjacima; ženke toliko mjauču i zavijaju da je nemoguće voditi normalan život; ili najgori scenario – dobijete još nekoliko malih maca, neželjenih, nažalost. Dodamo li tome razne druge zdravstvene probleme koji se izbegavajau sterilizacijom, ne postoji nijedan opravdan razlog zašto da to ne uradite.

4.      Zanemarivanje potrebe za veterinarom

Iako se mačke mogu relativno brzo oporaviti od manjih zdravstvenih problema, isto tako brzo mogu i da uginu ako se problem ne ustanovi na vreme. Mačke moraju biti vakcinisane, moraju bar jednom godišnje da idu na veterinarski pregled, a zasigurno im se mora ukazati momentalna pomoć usled bolesti ili povrede. Ne odlažite da nađete dobrog veterinara i nikako nemojte čekati da se problem reši sam od sebe. Neće.

5.      Pogrešna štednja na pogrešnim stvarima – hrana

Mislite da dobro radite ako štedite pri kupovini hrane za vašu mačku, uzimajući najjeftinije proizvode? O, ne! Jer ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji – sav novac koji mislite da ste uštedeli (i značajno više) potrošićete kod veterinara usled problema izazvanih nepravilnom ishranom. Mačke su mesojedi i potreban im je dobar izvor proteina. Ono što im nije potrebno je velika količina žitarica, naročito kukuruza, koje najčešće koriste proizvođači hrane, jer su jeftin izvor proteina. Naučite kako da pravilno hranite vašu mačku i izaberite najbolji brend koji možete da priuštite. Kvalitetna hrana će vam duže trajati, jer mačka neće imati potrebu da se prejeda namirujući svoju potrebu za proteinima.

6.      Fatalna greška – trajno uklanjanje kandži

To nije manikir i bezazleno seckanje noktića. To je ozbiljna i vrlo nehumana hirurška intervencija koja izaziva opasne posledice po zdravlje vaše mačke. Grebanje je osnovna mačija potreba i sa tom činjenicom se treba pomiriti. Uvek postoje rešenja i alternative da vaš nameštaj sačuvate. Grebalice, skraćivanje oštrih vrhova kandži jednom u deset dana, žrtvovanje starog komada nameštaja… Okrutna i potpuno nepotrebna intervencija nije rešenje.

7.      Puštanje mačke da slobodno luta napolju

O ovom pitanju mišljenja su podeljena – jedni smatraju da je mački potrebna sloboda, sunce i svež vazduh spoljnog sveta, dok će drugi ponuditi brojne dokaze da mačka može biti potpuno srećna i zdrava živeći samo u kući. Činjenica je da napolju mačka može biti suočena sa brojnim izazovima i opasnostima od kojih je u kući zaštićena. Srećom, postoje brojna međurešenja koja će omogućiti vašem ljubimcu da iskusi najbolje od oba sveta, dok će istovremeno biti bezbedan.

8.      Zanemarivanje čišćenja i održavanja toaletne posude

Mačke će dosledno koristiti svoju posudu za obavljanje male i velike nužde sve dok je vi brižljivo čistite i ne koristite pesak čiji miris mački ne odgovara. Pažljivo i konstantno održavanje toaletne posude gotovo vam može garantovati da se nikada nećete suočiti sa problemom obavljanja nužde van dozvoljenog mesta.

9.      Mačka nije vaša svojina

Udomljavanjem mačke ona postaje deo vašeg doma i porodice, a ne samo vaš kućni ljubimac. „Posedovati“ mačku možete isto onoliko koliko možete polagati pravo na bilo koje drugo ljudsko biće. Ukoliko to još niste uvideli, vaša maca će vas brzo tome naučiti. Šta više, mnogi ponosni vlasnici ovih divnih životinja opisuju taj odnos tako da su oni zapravo vlasništvo njihovog ljubimca.

10.  Odnošenje prema mački kao da nije mačka

Na prvi pogled može zvučati kao suvišno naglašavanje, ali nije. Mačka nije vaše dete. Mačka nije pas. Mačke su jedinstvene i zato divna bića. Na drugoj strani, neke njihove osobine mogu izazvati frustraciju kod vlasnika, jer ne razumeju u potpunosti njihove potrebe. Mačke se instiktivno penju i istražuju, kao što i prirodno oštre kandže. To rade zato što su mačke, a ne zato što su tvrdoglave i neposlušne. Zadatak vlasnika je da omogući svom ljubimcu da zadovolji potrebe na prihvatljiv način.

Pin It

One thought on “10 najčešćih grešaka koje prave novi vlasnici mačaka

  1. Treba vise promovisati ovakve tekstove da neki ljudi shvate da im kucni ljubimac nije licna svojina i da pocnu normalno da se ponasaju prema njemu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>