10 najjačih životinja na svetu

Čudesno životinjsko carstvo! Priroda je podarila svetu jedinstvene primerke i biljaka i životinja, jedinstvene i neverovatne. Predstavljamo vam listu od 10 najjačih životinja na svetu. Možda će vas iznenaditi koje su sve životinje na listi i zašto.

10. Orao

Veličanstvena ptica! I najjača! Zbog svoje veličine, lepote i životnih navika orlovi su stekli reputaciju kraljeva među pticama. Vrlo su nemilosrdni. Orao je sposoban da podigne težinu četiri puta veću od svoje i da nosi tokom leta.

9. Anakonda

Ako ste se pitali zašto je ova zmija tako često upotrebljavana u filmovima strave i užasa, evo objašnjenja. Ne samo po svojoj snazi, anakonda je poznata i po tome što je jedna od najvećih zmija na svetu. Anakonda teži 250kg i u stanju je da davi do smrti nešto jednako njenoj težini.

8. Grizli

Kada govorimo o čistoj, sirovoj snazi, ovog medveda ne možemo zaobići. Grizli ili mrki medved može da se nosi sa težinom od čak 500kg, što je skoro duplo više od njegove mase. Grizli živi usamljeničkim životom i vrlo je retko agresivan prema ljudima i drugim životinjama.

7. Bizon

Bizon je najveća kopnena životinja u Evropi i Severnoj Americi. Mogu da povuku i nose nešto težine do čak 900kg i to po neravnom terenu.

 

 

6. Tigar

Tigar je najveća i najjača mačka na svetu. Posle medveda, najveći je kopneni grabljivac, vrhunski predator. Ova divna životinja u stanju je da ponese težinu od 550kg (što je duplo više od svoje mase).

5. Gorila

Zamislite životinju koja može da podigne 30 ljudi! E to je gorila! Njena snaga je tolika da može da podnese težinu od 2000kg. Gorile su najveće od svih današnjih primata. Njihova DNK se 97% poklapa sa ljudskom.

4. Afrički slon

Na listi najjačih sisara i kopnenih životinja afrički slonovi su na ubedljivom prvom mestu. Pa kako i ne bi bili kad od šale dižu težinu do 9000kg?! To je duplo više od njihove prosečne težine. Afrički slon je najveći kopneni sisar, sa najdužim životnim vekom.

3. Mravi

Ljudima svakako ne deluju ni krupno ni snažno, ali u njihovom mikro svetu, oni su opasni igrači. Mrav može da podigne nešto čak 50 puta teže od sopstvene mase. Mozak mrava ima oko 250,000 moždanih ćelija, dok ljudski ima oko 10,000 miliona. Ukupna težina svih mrava na planeti Zemlji gotovo je jednaka masi svih ljudi.

2. Nosorog buba

Ove bube su među najvećima na svetu, mogu dostići dužinu od čak 8cm. Nosorog buba spada u najjače životinje u odnosu na svoju veličinu. U stanju je da vuče teret 850 puta teži od nje.

1. Balegar

balegarBalegar je crna, zaobljena buba snažne građe, koja se hrani balegom sisara. Ono po čemu se naročito razlikuju od ostalih insekata je sposobnost balegara da podignu teret koji je mnogo teži od njih samih. Eksperimentom je utvrđeno da je balegar u stanju da vuče teret koji je 1.141 puta veći od njegove težine. To bi bilo isto kao kada bi čovek prosečne težine i snage bio u stanju da podigne šest autobusa na sprat.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>