5 jednostavnih saveta kako da vaš akvarijum uvek bude čist

Koji je najbolji i najlakši način da vaše ribice u akvarijumu budu srećne i zdrave? Saznajte kako da vaš akvarijum bude uvek čist prateći ovih pet saveta.

Iako je akvarijumske ribice lakše održavati nego neke druge kućne ljubimce, to nikako ne znači da se akvarijum sme zapostaviti. Svakako je bitno da je čist, ali ne i sterilan, jer to može da bude čak i štetnije po ribice u akvarijumu. Sterilisanjem akvarijuma dolazite u opasnost da otklonite iz vode korisne bakterije koje razlažu vrlo štetan amonijak, što je onda potencijalno smrtno po ribice. Zato malo prljavštine nije na odmet.

Savet br. 1: Redovno čistite šljunak

Ako koristite šljunak kao podlogu za akvarijum, jednom nedeljno ga čistite (ali nikad više od trećine šljunka nedeljno) kako bi otklonili sitne čestice koje se talože na dnu akvarijuma i koje znaju da mute vodu.  Najlakši način za to je pomoću usisivača za dno, koga možete naći u većini pet šopova.

Savet br. 2: Menjajte vodu jednom nedeljno

Istovremeno sa čišćenjem šljunka možete da obavite i zamenu vode u akvarijumu. Preporučuje se jednom nedeljno zameniti 10-15% vode iz akvarijuma. Obzirom da većina usisivača mogu da posluže i kao sifoni, oba procesa možete raditi paralelno, štedeći tako ne samo vreme, već i novac. Pre nego što vodu sa česme sipate u akvarijum, obavezno je morate dehlorisati i prilagoditi temperaturi vode u akvarijumu, tako da odstupanja ne budu viša od dva stepena.

Savet br. 3: Neka stakla sijaju

Održavanje stakla, i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane, takođe je vrlo bitno. I to ne samo zbog estetike, već i zbog držanja pod kontrolom rast algi. Najpre, očistite unutrašnje staklo od algi i prljavštine pomoću čistača stakla. A možete koristiti i najobičnije sunđere za pranje posuđa. To uradite pre zamene vode. Za čišćenje spoljašnjeg stakla i eventualnog nataloženog kamenca možete koristiti sunđer i sirće. Proces duže traje, ali je bezbedan.

Savet br. 4: Očistite akvarijumski dekor

Ako ste vaš akvarijum ulepšali i dekorisali različitim stvarima, imajte na umu da je i njih potrebno očistiti. Naravno, nikakva hemijska sredstva za čišćenje ne dolaze u obzir. Ono što trebate da uradite je da izvadite iz akvarijuma pažljivo sve dekorativne predmete i očistite ih običnom četkicom za zube, kako biste skinuli alge i drugu prljavštinu. Četkicu možete sterilisati sonom kiselinom ili vodom i solju, potom je dobro isperite. Takođe, jednom nedeljno obrišite sijalice u akvarijumu.

Savet br. 5: Čišćenje filtera

akvarijum1Filteri skupljaju otpadne materije koje ribe izlučuju i zaostale količine hrane iz akvarijuma. Na filterima se vremenom nakupi đubre i ne mogu dobro da rade, pa je čišćenje filtera izuzetno važno. Neke vrste filtera za akvarijume treba menjati, a druge samo treba očistiti vodom. Ako vaš filter ima nekoliko patrona koje se menjaju, nemojte ih menjati sve odjednom, već naizmenično, kako ne biste uklonili sve korisne bakterije iz akvarijuma. Za ove druge vrste filtera, koji se ne menjaju, preporuka je da se filter pere u vodi iz akvarijuma, čime bakterijska mikroflora ostaje nepromenjena.

 

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>