Kamilica, jogurt, kupke… Pomaže nama, a pomoći će i vašem psu

zdrav pas 2Sigurno vam se dogodilo da mnogo više paničite kada primetite neki problem kod vašeg ljubimca, nego kada se vama jave neke tegobe. Veterinar vam je na brzom biranju i odmah se alarmira. A vaša kijavica može da čeka, rešićete je čajevima i toplom kupkom. Naravno da je odlazak kod veterinara uvek poželjan izbor, ali neke manje tegobe možete rešiti i kućnom medicinom (kao što rešavate i svoje), uz eventualnu telefonsku konsultaciju sa veterinarom. 

  • Čaj od kamilice

Kamilica je izuzetno lekovita biljka. Njeno suštinsko svojstvo je umirenje i nega, pa se tako koristi za bolove i grčeve u stomaku, ispiranje očiju, rana, ojeda, regeneraciju tkiva kod opekotina…  Lekovita svojstva kamilice dolaze do izražaja ne samo kod ljudi, već i kod pasa. Može ublažiti bolove u želucu kod vašeg ljubimca. Ukoliko vaš pas ima blažu iritaciju kože, čaj ohladite i namažite ili naprskajte po bolnom delu. Hladnim čajem od kamilice možete mu čistiti i oči ako je sklon upalama.

  • Kupke i masaže

Nezgoda sa kožnim iritacijama, infekcijama i alergijama je ta što je psu jako neugodno, jer ga svrbi koža, a vaš nameštaj će platiti cenu. Kupite sitno mlevenu zob (kao zobena kaša) i umešajte je u kupku sa toplom vodom. Vaš će vam pas biti zahvalan. Osetiće trenutno olakšanje.

Psi se igraju, nestašni su i povrede se. Šta da radite sa bolnim i natečenim mestom? U svakoj apoteci možete naći “gorku so” koja se kod ljudi upotrebljava za ublažavanje reumatskih tegoba i artritisa. U rastvor “gorke soli” umočite povređeni deo tela dva puta dnevno po pet minuta. Ako to nije izvodljivo, natopite rastvorom mali peškir ili gazu i stavite na povredu.

Svojstva vitamina E izuzetno blagotvorno utiču na kožu. To bar znaju sve žene koje teže da svoju kožu lica održe zategnutom, jer je ovaj vitamin glavni sastojak regenerativnih krema. Ako vaš pas ima problema sa suvom kožom možete mu priuštiti masažu sa uljem vitamina E ili mu čak dati tableticu vitamina E (od čega će mu i dlaka biti sjajnija). Ako se odlučite za drugu opciju, konsultujte se prethodno sa veterinarom oko preporučene doze.

  • Jogurt

Korisne bakterije u jogurtu pomoći će vašem psu kod crevnih infekcija, jer acidofilne bakterije drže pod kontrolom “loše” bakterije. Ako je vaš pas na antibioticima, malo jogurta  svakog dana će pomoći da mu se ne razvije gljivična infekcija.

  • Tečnosti sa elektrolitima

Voda sa elektrolitima ili elektorlitski preparati u prahu mogu se nabaviti u svakoj apoteci. Osnovna namena im je da nadoknade izgubljenu tečnost u telu, te ih često koriste sportisti. Takođe, mogu pomoći i vašem ljubimcu ako je dobio proliv ili je povraćao. Dogovorite se sa veterinarom oko doze ovih preparata.

Pin It

2 thoughts on “Kamilica, jogurt, kupke… Pomaže nama, a pomoći će i vašem psu

  1. Ha… Nisam znala da ove stvari mogu da pomognu i mom psu Ljubisi. Jogurt pijem redovno i caj od kamilice, pa sto ne bi i Ljubisa malo okusio uz mene. Ne bi trebalo da mu skodi, koliko vidim pomoglo bi mu svakako. EEE ljudi, hvala vam na ovim informacijama. Dajte vise ovakvih tekstova.

  2. Eh, proverite da li pivo moze da pomogne mom kucnom ljubimcu, jer to konzumiram u neogranicenim kolicinama. Salu na stranu, nisam znao da stvari koje koristimo u svakodnevnom zivotu pomazu i nasim kucnim ljubimcima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>