Da li smete da hranite vašu pticu ljudskom hranom?

papagaji ishrana 2Itekako! I to je čak preporučljivo. Ne samo da će vaš ljubimac biti oduševljen ako podelite ručak sa njim, već su sveže namirnice nenadmašno hranljive. Naročito u poređenju sa standardnom hranom za ptice.

Za razliku od pasa, mačaka i ostalih ljubimaca, ljudska hrana je zapravo vrlo korisna za papagaje, ako se spremi i koristi na pravi način. Sledeći saveti će vam pomoći da naučite kako da pravilno obogatite ishranu vašeg pernatog prijatelja svežim namirnicama.

  • Sveža, a ne obrađena hrana

U suštini, to važi podjednako i za ljude i za ptice. Sveže voće i povrće hranljivije je od kuvanog ili na drugi način spremljenog, jer ti procesi smanjuju nutritivnu vrednost namirnica i manje su korisni od svežih izvora vitamina i minerala. Neke namirnice, kao što je testenina, na primer, možete koristiti i kuvane, sve dok vodite računa o materijalu posude za kuvanje. Teflonske, keramičke i druge posude u kojima se hrana ne lepi za dno, nisu preporučljive.

  • Preskočite začine

Možda malo bibera neće toliko škoditi, ali so i drugi začini mogu biti vrlo štetni po ptičiji organizam. Dozvolite papagaju da uživa u prirodnom ukusu hrane. On će to obožavati.

  • Postepeno unosite  promene u ishranu

Možda vaša ptica ne pokaže momentalno interesovanje za sveže namirnice, naročito ako je navikla na standardnu hranu za papagaje. Zato promene unosite polako i postepeno. Nemojte prekidati sa regularnom ishranom, da se ne bi dogodilo da vaš ljubimac izgubi na težini ili se razboli. Evo šta možete uraditi: jedite ispred vaše ptice nešto od voća ili povrća i budite vrlo izražajni u tome koliko je to dobro i ukusno. Čim ona shvati koliko vi uživate u toj hrani, biće samo pitanje vremena kad će vam „ukrasti“ griz.

Imajte ove savete na umu i proces prilagođavanja na novu hranu će proći jednostavno i bezbedno. A biće i zabavno. Dok budete delili obrok, vaš odnos sa ljubimcem će preći na jedan sasvim novi nivo. Hranite se zdravo i prijatno vam bilo!

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>