Da li ste čuli za 10 ptičijih zapovesti?

papagaj 3Za Božije zapovesti čuli ste, nema sumnje. A da li ste znate da postoji i deset ptičijih zapovesti koje bi svaki vlasnik papagaja ili drugog pernatog ljubimca trebao da zna? Da ne kažemo, slepo pridržava.

Ptice (kao ni svi drugi kućni ljubimci) nisu ljudska svojina, iako se neretko tako tretiraju. Nekako verujemo, oni su tu zbog nas, da nas uvesele, prekrate vreme, prave društvo, ubiju dosadu. To im ide u opis radnog mesta. A mi, ljudi, kako mi služimo njima? Da li smo dobri vlasnici? Da li smo dobri životni partneri našim papagajima? Jer mi smo upravo to, njihov prozor u svet. Mi imamo porodicu, prijatelje, posao, izlaske, knjige, igrice, filmove… a oni samo nas. Zato, ljudi, budimo otvoreni za ptičija osećanja i potrebe, oslušnimo šta nam govore.

10 ptičijih zapovesti upućenih vlasnicima papagaja i drugih ptica

  1. Znaj da ću ja živeti najmanje 10 godina sa tobom i da će mi svaki rastanak od tebe teško pasti. Razmisli o tome pre nego što me dovedeš kući.
  2. Daj mi vremena da naučim i razumem šta želiš od mene.
  3. Imaj poverenja u mene – to je od presudnog značaja za moju sreću.
  4. Nemoj se dugo ljutiti na mene. Nemoj me kažnjavati zatvaranjem u kavez. Ti imaš druge ljude i drugu zabavu, ja imam samo tebe.
  5. Pričaj sa mnom. Iako ne razumem sve reči, razumem i prepoznajem tvoj glas kad mi se obraća.
  6. Budi svestan da kako god se ponašaš prema meni, ja to neću zaboraviti.
  7. Seti se, pre nego što pokušaš da me pogodiš sa nečim, da moj ugriz kljunom može ozbiljno da te povredi, ali moj izbor je da to ne radim.
  8. Optužuješ me da ne sarađujem, da te ne slušam, da sam lenj? Razmisli prvo da li je sa mnom sve kako treba. Možda me ne hraniš pravilno. Možda me držiš u kavezu predugo.
  9. Staraj se o meni kad ostarim. I ti ćeš, jednoga dana.
  10. Budi sa mnom do kraja. Nemoj reći: „Ja to ne mogu da podnesem!“ ili „Bolje da se to desi u mom odsustvu.“ Sve je lakše kad si tu, pored mene. Zapamti, ja te volim.
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>