I njima treba pomoć da se rashlade

papagajiGeneralno, papagaji dobro podnose vrućine. Uglavnom su tropske ptice, koje u divljini žive na prilično visokim temperaturama. Ali šta je sa papagajima kao kućnim ljubimcima? Da li njima ipak treba posebna nega tokom leta?

Treba. Visoke temperature mogu da naškode vašem pernatom prijatelju, jer su papagaji, kao i većina kućnih ljubimca, u opasnosti da dožive toplotni udar. Evo šta možete uraditi da to izbegnete i osigurate prijatno vreme tokom leta vašem ljubimcu.

Voda i hrana

Voda za piće uvek treba da bude sveža i da je ima dovoljno. Kao i ljudi, papagaji vole da se osveže kad im je vruće. Možete im napraviti bazen tako što ćete u plastičnu posudu staviti vodu, samo vodite računa da ne bude mnogo hladna. Vodu menjajte nekoliko puta dnevno, pogotovo ako bazen stavljate unutar kaveza. Kako se papagaj ne bi razboleo prilikom kupanja, kavez obavezno sklonite sa promaje.

papagaj 2Letnja ishrana papagaja treba da bude raznovrsna i da podrazumeva unos svežeg voća i povrća, koga u ovo vreme ima u izobilju. Osim što je osvežavajuće, bogato je vitaminima i mineralima, što će vašoj ptici izuzetno koristiti.

Boravak na otvorenom

Kavez za papagaje možete izneti napolje, na terasu ili u dvorište, samo vodite računa da nije izložen direktnom suncu. Takođe, mesto za kavez mora biti sigurno, jer papagaja vrebaju napolju mnoge opasnosti. Recimo, pravite roštilj, a kavez niste odmakli od dima – to može biti fatalno po vašu pticu. Osim dima, papagajima prete i druge životinje, poput pasa i mački. Zato kavez stavite na uzvišeno mesto.

Klima i ventilator

papagaj hranaVaše pernate kućne ljubimce možete hladiti pomoću klima uređaja ili ventilatora, samo pazite da papagaj nije na direktnom udaru tih uređaja. U vreme kada pticu puštate izvan kaveza, isključite ventilator, jer postoji mogućnost da se ptica u njega zaleti i teško strada, što je situacija za izbegavanje u širokom luku. Takođe, prilikom puštanja ptice izvan kaveza ne zaboravite da proverite da li svi prozori i vrata zatvoreni.

Pin It

3 thoughts on “I njima treba pomoć da se rashlade

  1. Mog kljunara iskljucivo rashladjujem pomocu ventilatora, jer to izuzetno voli. Uziva da rasiri krila i da odrzava ravnotezu na jednom poprecnom stubicu koji sam mu napravio ispred ventilatora.

    • Ali morate paziti vaseg ljubimca ako ga pustate izvan kaveza, a ispred ventilatora da se ne desi da krilo gurne prema ventilatoru – tamo gde se okrece.

      • Ne brinite, Milena, kompletan ventilator je prilagodjen tako da je zasticen sa obe strane. Prosto je nemoguce provuci bilo sta u deo koji se okrece, jer je sitna mreza ispred toga dela koja ne dozvoljaca se bilo sta “gurne” unutra. Hvala Vam sto mislite o mom kucnom ljubimcu :) Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>