I zmije su ljubimci: 3 najpopularnije vrste

zmije 1Ako želite da se izdvojite, onda ćete imati zmiju za kućnog ljubimca. Zadivljuju svojom pojavom, ponašanjem, postojanjem. Možda se dvoumite oko vrste zmije koju bi izabrali? Predstavljamo vam tri najpopularnije.

Iako ih bije glas svirepih predatora, zmije kao kućni ljubimci mogu, zapravo, postati vrlo pitome i prijateljski nastrojene, ako im pružite dovoljno pažnje i nege. Najbolje je uzeti zmiju uzgajanu u zatočeništvu. Zmije dovedene iz prirode teže će se adaptirati. Zašto su sledeće vrste zmija omiljene i šta ih to čini posebnim?

Kukuruzni smuk

kukuruzni smukKukuruzni smuk vodi poreklo iz Severne Amerike i vrlo je popularan kućni ljubimac širom planete. Naziv „kukuruzni“ potiče iz davnina, kada su ih farmeri često pronalazili u ambarima sa kukuruzom, gde su se ove zmije hranile miševima.

Rastu od 0,9m do 1,5m, te spadaju u zmije srednje veličine.

Kukuruzni smuk je izuzetno pitom, blagog karaktera i relativno lak za čuvanje. Ali ono što ovu vrstu izdvaja i čini privlačnom je dijapazon boja u kojima se mogu naći. Osnovna boja je crvena, braon sa žutim ili blago narandžastim šarama. Stomak je na kockice crne, bele i žute. Genetske mutacije boje su jako česte, tako da kukuruzni smuk može biti i crne ili sivkaste boje, na primer. Pravi užitak za gledanje.

Loptasti piton

loptasti pitonLoptasti piton je odličan izbor za početnike. Potiče sa afričkog kontinenta i spada u red zmija srednje veličine. Naziv je dobio po tome što se u odbrani sklupča u loptu i sakrije glavu, tako da su šanse jako male da će vas ikad ujesti.

Popularnost kao kućnog ljubimca loptasti piton je stekao zbog manje-više sličnih karakteristika kao i kukuruzni smuk. Loptasti piton je stidljiva i mirna zmija i ne zahteva velike terarijume. Uopšte, lako ćete mu obezbediti uslove za život. Ali boje su ono što će vas oduševiti. Jedne su od najlepših zmija, zbog čega se nazivaju još i kraljevski pitoni. Osnovna boja je braon, ali usled puno varijacija u boji i šari, mogu se naći i ekskluzivniji primerci limun žute boje, potpuno crni ili potpuno beli, sa različitim šarama.

Kalifornijska kraljevska zmija

kraljevska zmijaKraljevska zmija vodi poreklo iz Severne Amerike. Jedna je od manjih zmija, obzirom na prosečnu veličinu od 1,1m. Smatra se bezopasnom po čoveka. Naziv je dobila zbog sklonosti prema lovu i odlike da se hrani drugim zmijama. Vrlo je popularna među hobistima.

Kraljevska zmija je živopisnih boja. Osnovna boja je bela, sa crnim prstenovima, ali postoje i varijacije – žuta boja, više bele i manje crne boje, bela boja sa žutim prstenovima isl. Prilično je mirna zmija i otporna zmija. Mladunci ponekada mogu biti agresivniji, ali vremenom i povremenim uzimanjem u ruke, postaju pitomiji i prijateljski nastrojeni.

Pin It

One thought on “I zmije su ljubimci: 3 najpopularnije vrste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>