Jesu li mačke nezahvalni ljubimci?

mackeSamožive, licemerne i koristoljubive osobe najčešće se u narodu upoređuju sa mačkama, jer se smatra da su to osobine koje određuju njihov karakter. Međutim, iako ih od davnina bije „loš glas“ da se, za razliku od pasa, vezuju isključivo za prostor i udobnost koju imaju u njemu umesto za vlasnika, mačke su u stvari samo „žrtve“ pogrešnog tumačenja njihovog ponašanja. 

Često razmišljamo o tome koji su najbolji kućni ljubimci za nas. Izbor je veličanstven, svi ukusi i želje mogu biti zadovoljeni. Ipak, najčešće se odlučujemo između psa i mačke. Iako postoje oni koji ne prave pitanje, podjednako vole sve životinje, većina ima svoje argumente zašto je pas bolji od mačke. Da li je stvarno baš tako? Predrasude ili ne?

Svi oni koji imaju mačke za svoje kućne ljubimce, reći će da mačka može biti podjednako privržena svom vlasniku kao i pas. Razlika je u tome što je mačka po prirodi svog karaktera vrlo ponosna životinja, koja se umiljava onda kada ona oseti potrebu za tim, a ne kada neko to od nje očekuje. Ona ne voli kad joj se nešto naredi i reagovaće poslušnije ako je lepo i ljubazno zamolite. Mačka ne zaboravlja kada se neko prema njoj loše ophodi i neće ostati dužna onome ko je povredi. Za razliku od psa, koji takođe ne voli da bude grđen i loše tretiran, a koji je uprkos tome pokoran i učiniće sve kako bi udovoljio svom vlasniku, mačka kao kućni ljubimac nije tako jednostavna – očekujte da će se pobuniti i odbraniti svoja prava. A ukoliko se prema njoj ne ophodite sa poštovanjem i ne pokazujete joj ljubav, možete vrlo lako izgubiti njeno poverenje i privrženost. Odatle su i nastale zablude o mačkama i njhovoj samoživosti. Međutim, mačka je u suštini plašljivo i nepoverljivo biće i potrebno je vreme i strpljenje kako bi joj dokazali da joj nećete nauditi, pa se samim tim ona sporije i teže vezuje za svog vlasnika. Ali kada zadobijete njeno poverenje, dobićete i njenu ljubav i privrženost.

Mačka je inteligentno biće koje razume sve što se dešava oko nje. Ima odličnu moć zapažanja i vrlo je saosećajna sa onima koji su uspeli da joj se približe. Ona će primetiti kada je njen vlasnik tužan ili bolestan i umiljavaće se oko njega, pokušavajući da mu pomogne i da ga oraspoloži. Zabeleženi su čak i slučajevi da je mačka uginula nakon smrti svog vlasnika ili je prelazila velike distance samo da bi pronašla svoje vlasnike.macke2

Vezanost mačke za određenu osobu može da bude toliko snažna, da u njenom odsustvu odbija hranu i ispoljava znakove depresije. Zato je poželjno je da im se omogući da se vežu za više osoba, kako bi se izbegli traumatični događaji koji, zbog njihove osetljivosti, mogu ostaviti trajne posledice na njih.

Za što kvalitetniji odnos  mačke i njenog vlasnika, osim izgradnje mačijeg poverenja u svog vlasnika, potrebno je i njegovo poštovanje mačije nezavisnosti. Poštujući njene želje i potrebe vlasnik će učvrstiti njihovu međusobnu vezu. I što se vlasnik bude bolje ponašao prema njoj, ona će mu lepše uzvratiti.

Dakle, oko mačke morate da se trudite da bi vas zavolela. Potrebno je da je osvajate. Ali kad je osvojite, isplatiće se trud, jer će vam ona uzvratiti neizmernim poštovanjem i ljubavlju.

Pin It

3 thoughts on “Jesu li mačke nezahvalni ljubimci?

  1. Jako koristan tekst, a tek slikice… Posebno ova dole na kraju slika mace sa toako setim pogledom. Nemam ni jednog kucnog ljubimca, ali posle ovog teksta i fotografija bih pozelela da imam.

  2. Svaki put kad sam bila tuzna, maca je dolazila i sedela mi u krilu, a kad placem, svojim sapama me je dodirivala, nekad i grebala da mi da do znanja da joj se ne svidja sto sam tuzna. Eto kako zivotinje mogu da osete i raspolozenje ljudi i da kazu da im se ne svidja, da zele da budemo srecni, jer su i oni tad srecni.

  3. Zahvalni ili nezahvalni, pitanje je onoga sta vise voli. Ako neko voli vise pse, verovatno ce macke smatrati nezahvalnima i obratno… I oko jednih i oko drugih (pasa i macaka) postoje pravila i potrebe koje treba postovati. Pitanje je samo ko ce se odluciti za sta, a to se obicno radi na principu – draze mi je to. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>