Kako leti rashladiti akvarijum?

Kao i svim ostalim kućnim ljubimcima, i akvarijumskim ribicama treba pomoći tokom leta da se rashlade i osveže. To što žive u vodi, ne pomaže im mnogo kad se temperatura vode u akvarijumu podigne iznad dozvoljenih i optimalnih granica. Šta uraditi?

Temperatura vode u akvarijumu leti gotovo uvek prelazi granicu od 26o C, a što je temperatura viša to u vodi ima manje kiseonika. Proverite zato svu opremu za akvarijum, jer je jako važno da ona radi besprekorno tokom leta. Pogotovo se to odnosi na filtere koji sakupljaju nečistoće. Takođe, nije preporučljivo da tokom toplih letnjih meseci stavljate novih ribice u akvarijum.

Evo nekoliko jednostavnih i efikasnih načina da rashladite vaše ribice u akvarijumu i vratite temperaturu vode u idealno stanje.

  • Otvorite prozor

Tokom noći držite prozor otvoren u sobi gde se nalazi akvarijum. Samo pazite da ujutru spustite roletne, kako sunčevi zraci ne bi naškodili ribicama.

  • Pomoću klime ili ventilatora

Klima je svakako mnogo brži, sigurniji i efikasniji način da u sobi održavate optimalnu temperaturu od 25o C, ali ako nemate klimu, ventilator će poslužiti takođe.

  • Led

Sa ovom metodom budite posebno oprezni. Ribice uglavnom ne podnose nagla kolebanja temperature, pa treba izbegavati ubacivanje kockica leda u akvarijum. Ipak, u nedostatku drugih opcija, iskoristite led, ali ga stavite na mesto gde voda najbrže protiče, kako bi se temperatura vode koliko-toliko postepeno spuštala. Možete zalediti i plastičnu bocu sa vodom i uroniti u akvarijum. Kada se led rastopi, izvadite bocu i ponovno je zamrznite.

  • Isključite grejač

Većina grejača za vodu imaju samoregulativnu funkciju, pa kad voda dostigne temperaturu višu od podešene, grejač se sam isključi. Ako, pak, niste sigurni da li vaš grejač ima tu funkciju, ugasite ga sami. Naravno, možete nabaviti i specijalizovan ventilator za akvarijum, ali cena mu je prilično visoka. Kao alternativu, možete koristiti i kulere za kompjutere.

  • Rasveta

Rasveta u akvarijumu proizvodi puno topline, pa je svedite na minimum.

Pin It

3 thoughts on “Kako leti rashladiti akvarijum?

  1. Vec duze vreme razmisljam o tome kako svojim ribicama da pomognem u rashladjivanju na ove tropske temperature. Ljudi, pa gde ste bili do sad da nas informisete?????? Nisam znao da ledom moze da se rashladi akvarijum. Uglavnom sad ga rashladjivao tako sto sam gasio rasvetu, ali poneki led iz frizidera moze da pomogne u tome. Mogu misliti kad je meni tesko na ovoj vrucini kako je tek ribicama… Hvala za ideje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>