Koje ribice mogu živeti u hladnoj vodi?

Iako većina ribica zahteva pitome uslove i prijatnu temperaturu vode, postoje i neke vrste ribica koje mogu da žive i u akvarijumu sa hladnom vodom. Koje su to vrste?

Hladnovodni akvarijum je najčešći izbor akvarista početnika. Hladnovodni akvarijiumi mogu biti mali (10 l i više), iako lepota hladnovodnih riba do punog izražaja dolazi u većim akvarijumima.

Hladnovodne ribe zahtevaju nešto nižu temperaturu vode, a preferiraju nešto tvrđu vodu pH vrdnosti između 6,0 i 7,5. Rasveta hladnovnodnog akvarijuma treba biti nešto prigušenija od rasvete tropskog akvarijuma.

Zlatna ribica je prvi i najčešći izbor kada je reč o hladnovodnim akvarijumskim ribicama, jer lako podnose temperaturu i ispod 20o C. Postoje, ipak, još neke zanimljive vrste koje možete držati u hladnovodnom akvarijumu.

Barbusi

Sledeće vrste barbusa su tolerantne na niže temperature, društvene su, nije ih teško nabaviti i brinuti se o njima: zlatni barbus, zeleni barbus, rozi barbus i barbus ticto.

Staklaste tetre

Mogu se naći u većini pet šopova. Lake su za održavanje i prilično izdržljive ribice. Staklaste tetre su aktivna vrsta i najbolje ih je držati u jatu.

Buenos Aires tetra

Cena ovih ribica nije visoka i lako ih je naći, i to u standardnim bojama, kao i u albino varjanti. Kao i staklaste tetre, buenos aires tetre su izdržljive i nezahtevne ribice. Pogodne su za društvene akvarijume.

Gupike

Vrlo popularna i atraktivna vrsta.

Zebrice

Vrlo su temperamentne i živahne ribe, pa traže dosta prostora za plivanje. Mogu da podnesu velika kolebanja temperature vode i jedine su koje u tome pariraju zlatnim ribicama. Nisu zahtevne ni po pitanju hemizma vode.

Misgurnus anguillicaudatus – riba čistač

Idealan kandidat za hladnovodni akvarijum. Podnosi niske temperature jako dobro. Živahna riba i laka za održavanje.

Kardinalke

Jedna od najlakših vrsta akvarijumskih ribica za održavanje. U poslednje vreme zlatna varjanta postala je izuzetno popularna.

Pin It

2 thoughts on “Koje ribice mogu živeti u hladnoj vodi?

  1. Dugo sam razmišljala o kućnim ljubimcima i shvatila sam da su pravi ljubimci za mene ribice. Kako sam pročitala ovaj članak oduševila sam se i razmišljam da ih kupim, a još kad sam videla na kraju članka fotografije svake od ovih vrsta o kojima se govori, to me je tek kupilo. Sad sigurno znam da ću i ja uskoro da se pohvalim sa kućnim ljubimcima.

  2. Meni je najzanimljivija ova gupika. Kad sam imao akvarijum najviše sam njih imao. Rep im je jako lep, kao u leptira :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>