Koji su reptili najbolji za početnike?

73Reptili mogu biti sjajni ljubimci. Ali ako ste novi u držanju egzotičnih kućnih ljubimaca, može vam se desiti da donesete preambicioznu odluku i uzmete neku vrstu reptila koja nije pogodna za početnike. Onda vam se dogodi noćna mora – sve je to za vas preteško i preskupo, a nazad nema. Da se ovo ne bi dogodilo, saznajte koji su reptili dobri kućni ljubimci za početnike.

Zašto pojedine reptile treba izbegavati u početku? Najčešći izazovi sa kojima se vlasnici reptila kao kućnih ljubimaca susreću, a koji bi bili prilično teški za početnike, vezani su za ishranu, smeštaj i veličinu životinje. Postoje, međutim, neke vrste reptila koje zahtevaju manje truda i vremena, iako, generalno, svi reptili zahtevaju prilično novca i vremena da bi sve funkcionisalo kako treba.

Koji su reptili dobri za početnike?

Gušteri

Verovatno ćete prvo pomisliti na iguanu. Ali, ne, iguane nisu dobri ljubimci za početnike. Iz više razloga: veličina, agresivnost, specifični uslovi života i ishrane. Ali evo koji gušteri jesu dobar početnički izbor za kućne ljubimce.

Leopard gekon

OLYMPUS DIGITAL CAMERALeopard gekon gušter je blage naravi, lako se privikava na život u terarijumu, nije izbirljiv oko hrane, brzo se navikne na nošenje po rukama i, najvažnije, jako je dobrog zdravlja. Ovaj prelepi gušter je srednje veličine, raste do 25cm. Osnova terarijuma za odraslu jedinku ne sme biti manja od 60×40 cm. Obzirom da je leopard gekon noćna životinja, ne zahteva posebno UVA/UVB osvetljenje. Što se tiče temperature, dnevna treba da bude od 25 do 30 stepeni, a noćna od 18 do 22. Hrane se insektima. Leopard gekoni su pitomi i druželjibivi i biće sjajni kućni ljubimci.

Bradati zmaj

Bradati zmajevi su inteligentne životinje (prepoznaju vlasnika i reguju na svoje ime). Karakteriše ih jedinstvenost i izrazito su prijateljski nastrojeni prema ljudima. Lako se priviknu na ruku. How-Long-Do-Bearded-Dragons-LiveBradati zmaj je aktivan danju. Spada u guštere srednje velčine – maksimalna porastu 50 cm, od čega polovina otpada na rep. Stakleni terarijum za odraslu jedinku mora biti minimalnih dimenzija 90x45x45cm. Potrebno im je obezbediti prikladno osvetljenje i visoku temperaturu, što ume da košta. Ishrana im se sastoji od insekata i svežeg voća i povrća.

Zmije

Ono što najviše odbija ljude da izaberu zmiju za kućnog ljubimca je briga oko ishrane. Zmije se najčešće hrane miševima i pacovima. Ipak, olakšavajuća okolnost je ta što je zmiju najčešće potrebno hraniti samo jednom nedeljno. Takođe, prednost u odnosu na guštere je što ne zahtevaju posebno UVA/UVB osvetljenje.

Kukuruzni smuk

1-1Ove prelepe zmije su pitome i lake za održavanje. Srednje su veličine i žive oko deset godina. Prilikom izbora terarijuma treba voditi računa da se dobro zatvara, jer su kukuruzni smukovi pravi majstori begstva.

Loptasti piton

Ova zmija je odličan izbor za početnike. Loptasti piton je stidljiv i miran, ne zahteva velike terarijume. Spada u red zmija srednje veličine. Zahtevaju dugotrajnu posvećenost, jer mogu da žive i do 30 godina.

 

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>