Najbolji mali ljubimci za decu

mali ljubimci 4Mali ljubimci, pod kojima najčešće podrazumevamo različite vrste glodara, nekad su bolji izbor za društvo vašem mališanu od psa ili mačke, na primer. Saznajte koji bi to mali ljubimac najviše mogao uveseliti i zabaviti vaše dete.

Nekoliko stvari potrebno je da uzmete u obzir, pre nego se vi ili vaše dete opredelite za nekog malog ljubimca. Koliko živi, čime se hrani, vreme potrebno za negu, društvenost… Sve su to bitne stavke koje čine svakog malog ljubimca jedinstvenim i drugačijim od drugih, a neće svaki biti “onaj pravi”. Upoznajte vrste sa kojima nema greške.

Kunić

zecMekani, topli i neizmerno slatki, kunići su vrlo omiljeni kućni ljubimci među decom. Brojnost vrsta i njihova laka dostupnost omogućava kreativnost u izboru – mali, srednji, veliki, dugodlaki, kratkodlaki… Žive u proseku 10 godina, te zahtevaju posvećenost na duži period. Kunići su izuzetno društvena bića, te bi idealno bilo kada bi život pod vašim krovom proveli u društvu bar još jednog kunića. Razigrane su, vesele, pitome i inteligentne životinje. Vole da se maze, ali sa njima treba pažljivo i ispravno rukovati, da ne bi slučajno ogrebali dete ili bili povređeni. Ne vole, pak, mnogo da se podižu i nose okolo, iako vremenom i na to mogu da se naviknu. Higijena im je na prvom mestu, čistiji su čak i od mačaka. Nemaju miris. Ipak, obavezno je redovno seckanje noktiju, a morate im obezbediti i predmete sa kojima će se igrati i žvakati. Omiljena hrana im je seno, ali im treba davati i sveže povrće i bilje. Mogu se dresirati. Traže dosta pažnje i prostora.

Hrčak

Hrčak kao kućni ljubimac veoma je popularan poslednjih godina. Za porodicu sa odraslom decom i zaposlene, koji tek u večernjim časovima mogu da odvoje par sati sa ljubimcem, hrčak je savršen izbor. Pogodniji je za stariju decu koja se mogu adekvatno brinuti o njemu. Ako imate dete mlađe od 8-9 godina, budite na oprezu, jer mališani u tom uzrastu nisu dovoljno pažljivi sa malim ljubimcima. Deca ga mogu nesvesno jače stisnuti ili ispustiti, a to za hrčka može biti fatalno. Prosečni životni vek hrčka iznosi 2-3 godine. Ovo je jednostavna životinjica, laka za održavanje, vrlo vesela i inteligentna, u kojoj će cela porodica uživati. On vas neće ugristi, osim ako ga naglo ne probudite, povredite ili ga prekinete usred obedovanja. Hrčak je aktivniji noću nego danju. Sastavljanje jelovnika za ovu malu životinju ne zahteva naročit trud. Osnova hrane su žitarice i biljna hrana, uz dodatak koštunjavih plodova koje koriste za temeljno čišcenje i oštrenje zubića. Osnovne rase su: sirijski ili zlatni hrčak, ruski hrčak, kineski hrčak, sibirski hrčak. Dok je sirijski hrčak samotnjak, kineski, sibirski i ruski hrčci vole da žive u paru.

Morsko prase

Ova nežna životinjica je izuzetno društvena i uživa u interakciji sa vlasnikom. Prosečan životni vek morskog praseta je oko pet godina. Iako će najsrećniji biti u društvu još jednog morskog praseta, ovaj mali ljubimac može da se navikne i na samotnjački život, pod uslovom da mu se pruži dovoljno pažnje i ljubavi. Dugodlake vrste zahtevaju redovno održavanje krzna, dok kod kratkodlakih to nije slučaj. Ipak, u oba slučaja, redovna nega i skraćivanje noktića je obavezna. Nisu agresivne životinje, pogotovu ne prema ljudima. Ipak treba uzeti u obzir da su morska prasad plašljiva i da im treba prilaziti nežno, bez naglih pokreta. Uz pravilan pristup postaju prave maze koje prosto obožavaju svoje vlasnike. Osnovna ishrana morskih prasića sastoji se od sena, peletirane hrane i svežeg voća i povrća.

Miš

mali ljubimci 1Miševi su idealni sitni ljubimci za decu. Vrlo su interesantni za gledanje i nisu zahtevni za održavanje. Prosečan životni vek miša je dosta kratak, 1-2 godine, tako da ne zahtevaju od dece previše vremena i pažnje. Pomalo im je ćudljiva narav, te ne vole mnogo da se uzimaju i nose, ali ako ih od početka na to navikavate, neće biti problema. Slobodno ih možete hraniti iz ruke, to će im prijati. Miševi su noćne životinje i uživaju u društvu, te ih je najbolje držati u grupi. Nega krzna je minimalna, jer miševi samostalno održavaju higijenu. Pri izboru miša koga ćete udomiti, gledajte da izaberete aktivnog, sa mekanim i čistim krznom i rozikastom kožom, jer su to znaci da je zdrav.

Skočimiš

OLYMPUS DIGITAL CAMERARazigrani skočimiš je vesela životinjica, pametna, uživa u društvu vlasnika. Žive dve do tri godine. Potrebna im je pažnja i nežnost kako bi stekli poverenje u vlasnika i predali se u potpunosti tom druženju. Društveni su i najbolje je nabaviti dva skočimiša. O higijeni sami vode računa, što je velika prednost. Nokte troše sami pa nije neophodno da se seku. Radoznali su, aktivni podjednako i danju i noću, a umeju biti i jako bučni. Za njih se smatra da su najpametnija vrsta miševa. Ljudi imaju predrasude zbog njihovog izgleda i često ih nazivaju malim kengurima. Što se hrane tiče, možete koristiti mešavine hrane za glodare.

Činčila

Dodirivanje njihovog neverovatno mekanog krzna jedinstveni je ugođaj, ali činčile nisu mnogo strpljive kad je u pitanju maženje. Žive dugo, kao i kunići, oko 10 godina. Ubrajaju se u veće primerke malih ljubimaca i poteban im je komforan kavez. Najbolje je ako možete da im obezbedite društvo, ali ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu da žive same. Kao što je slučaj sa hrčkom i mišem, činčila je kućni ljubimac koji ne uživa toliko u interakciji sa vlasnikom. Uzimanje u ruku činčile može biti komplikovanije i možete je povrediti, naročito krzno.  Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima. Činčila obožava pesak za kupanje i to je osnovna vaša briga kada je u pitanju nega ove životinje. Činčilama ponudite gotovu hranu za činčile, seno, listove radiča, maslačka, jabuku, suvo voće…  Veoma su vitalne i pravilno držane i hranjene jedinke izuzetno retko oboljevaju.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>