Neobični kućni ljubimci – iguane

Uprkos bezmalo gladijatorskom izgledu, iguane su zapravo vrlo lepe i drage životinje. Ako ih pravilo negujete i pružite dovoljno ljubavi, dobićete iskrenog drugara. Ako razmišljate o iguani kao kućnom ljubimcu, evo šta treba da znate.

Iguana pripada rodu gmizavaca i nastanjuje tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike. Postoje dve vrste — Iguana iguana (zelena iguana) i Iguana delicatissima (mala iguana). Zelena iguana je rasprostranjenija i često se drži kao kućni ljubimac.

Osobine i ponašanje iguana

Iguane mogu dostići dužinu od 1,5m i težinu od 10kg. Naravno da neće svaki primerak biti toliko veliki, ali ako razmišljate o prostoru koji vam je potreban, onda ove činjenice uzmite u obzir. Žive od 20-35 godina. Prvenstveno su biljojedi.

Svaka jedinka ima svoj karakter, što iziskuje prilagiđavanje vlasnika. Kao kućni ljubimci, iguane su jedna od najstaloženijih vrsta i njihovo ponašanje uliva poverenje. Imaju razvijenu sposobnost prepoznavanja glasa, te se mogu odazvati svom vlasniku kada ih pozove. Mogu biti prilično poslušne. Iguane su jako lepi gušteri i mogu da budu izuzetni kućni ljubimci, ali su mnogi vlasnici iznenađeni koliko velike, snažne i ponekad agresivne iguane mogu da postanu dok sazrevaju.  U početku iguana će možda biti agresivna zbog straha od novog okruženja.  Ako i kasnije ispoljava agresivnost, onda najverovatnije protestuje zbog loše nege i manjka pažnje od strane vlasnika. Dobar uzgoj iguane zahteva uspostavljanje poverenja između nje i vlasnika, što nekad može da potraje i po nekoliko meseci.

Iguane imaju puno oružja, pa treba da budete obazrivi. Imaju oštre zube i mogu da ujedu, a takođe i da udare svojim snažnim repom. Leđne bodlje su veoma oštre. Iguane imaju i veoma oštre kandže, stoga očekujte nekoliko ogrebotina kada se prvi put budete igrali sa vašim egzotičnim kućnim ljubimcem.

Ovako velikog kućnog ljubimca možete izvesti u park u šetnju ili ga voditi sa sobom na more, ali nije preporučljivo držati ga slobodnog kada niste kod kuće. U tom slučaju su izložene mnogim opasnostima kao što su nasrtaji drugih životinja, slučajne povrede ili smrzavanje.

Terarijum za iguane

Dok je mala, iguana je veličine od 20 do 30 cm i za početak može živeti u manjem terarijumu, od oko 250-300 l, dok su odraslim jedinkama potrebni kavezi širine 1,5 m, a visine 3 m. Jedan ugao kaveza mora obavezno biti osvetljen i zagrejan na 30ºC i to posebnom UVB lampom. Preporučeni optimalni raspon temperatura za zelene iguane je između 30-36°C. Idealna noćna temperatura je 27-30°C. Iguane provode mnogo vremena na suncu, sakupljajući toplotnu energiju za svoje hladnokrvno telo.

Za uređenje terarijuma najbolje je da se koriste pojedinačne bambusove grane ili povezati više grana i od njih napraviti platforme za sunčanje. Za podlogu koristite novinski papir ili podnu oblogu za eksterijere. Ne preporučuju se podloge koje sadrže parčiće kore drveta i slične komade, jer ih iguana lako može progutati.

Iguane na raspolaganju stalno treba da imaju veliku posudu sa vodom, koja se mora menjati svakog dana. Iguane ovu vodu uglavnom koriste kao toalet, te je ponekad potrebno menjati je i više puta dnevno. U kavezu nikada ne sme da bude kondenzacije na zidovima. Idealna vlažnost za iguane je 65-75%.w0t9ip

Ishrana iguana

Način na koji hranite iguanu u mnogome utiče na njen životni vek. Mladim iguanama je potrebna fino iseckana hrana. Mogu se hraniti dva puta dnevno. Kako rastu, učestalost hranjenja se menja, pa će to biti najpre samo jednom dnevno, a kod odraslih iguana svaki drugi dan.

Ishrana iguana mora biti raznovrsna da bi ostale zdrave. Potrebno im je najviše povrća, čak 80%, zatim voća 10%, a preostalih 10% čine namirnice koje se samo povremeno daju.

Od povrća, preporučuju se salata, zelje, brokula i rikola. Ono što treba znati je da iguane ne mogu da žvaću sirovo tvrdo povrće kao što su šargarepa, krompir i cvekla, pa bi ih trebalo skuvati ili sitno izrendati. Od voća, kao posebnu poslasticu, možete im dati banane, jabuke, dinje i lubenice. U preostalih 10% namirnica, koje se samo povremeno daju, spadaju kuvani pirinač, testenine, tvrdo kuvana jaja, voćni jogurt i hleb.

Takođe, potrebno je, uz osnovnu hranu, 2-3 puta nedeljno, davati im vitaminsko-mineralne dodatke. Voda mora biti sveža, tako da je morate menjati nekoliko puta u toku dana.

Pin It

One thought on “Neobični kućni ljubimci – iguane

  1. Drugarica ima iguanu. Prvo sam mislio da je to “opasna zivotinja”, a posle sam se uverio da je to tako jedno malo i zanimljivo, bezazleno stvorenje :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>