Njima je nemoguće odoleti: zečevi

Zečevi su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi. Ukoliko razmišljate da pridružite ovog dugouhog ljubitelja šargarepe svojoj porodici, imajte na umu savete i činjenice koje vam donosimo u ovome članku.

Poreklom su iz jugozapadne Evrope i severozapadne Afrike. Prvi pitomi zečevi su se gajili još u doba Rimljana. Zec je imao različita mitološka i simbolična značenja u različitim kulturama. U grčkoj mitologiji, na primer, zec je bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite i simbol plodnosti. Osim toga, zec je često predstavljao simbol vere, ljubavi i sreće.

Postoji 54 vrste zečeva i kunića, ali su razne rase patuljastih i malih zečeva najpopularniji kućni ljubimci (mali šarac, separator, mali ovnoliki, mala činčila, deilenaar, marburger feh, saski zlatni, ren kunić…). Dolaze u mnogobrojnim kombinacijama boja. Životni vek im je oko 10 godina.

Ponašanje

Vole da se maze i treba da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu. Sa njima treba postupati nežno i sa ljubavlju. Ne vole da  se podižu za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dela tela, a drugom ispod grudi. Uvek moraju imati oslonac, jer se tako osećaju sigurnije.

Zečevi nisu dobar izbor za osobe koje su grube, nestrpljive ili pomalo nespretne i agresivne. Naime, zečevi su jako osetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava, pa će odmah iskazati svoje nezadovoljstvo ugrizom, grebanjem ili jednostavno pobeći i sakrivati se.

Ovi kućni ljubimci traže pažnju i nežnost, ali kao i mačke, zečevi traže pažnju najviše kada to njima odgovara, a ne vlasnicima. U početku će ljubimac tražiti manje pažnje, jer će mu trebati neko vreme da zadobije poverenje vlasnika. Ipak, imajte u vidu da zec nikada neće biti raspoložen za preterano nošenje u rukama, gnječenje u krilu i slične postupke.

Zečevi su prilično inteligentni kućni ljubimci. Lako se dresiraju. Već pose kraćeg perioda većina zečeva nauči da razume neke reči ili komande, a ako se dobro obuče mogu da prepoznaju vlasnika i jedu mu iz ruke. Zečevi su veoma nezavisna bića, pa ne očekujte apsolutnu poslušnost.

Ovo su aktivne i radoznale životinje, koje vole da se igraju. Veoma su druželjubivi i uživaju u društvu kako drugih zečeva, tako i čoveka. Zec se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Bilo bi svakako dobro da se upoznaju postepeno.

Smeštaj

zecevi 4Mogu se držati u kavezu ili dresirati da žive slobodno u stanu. Ukoliko zec provodi vreme van kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke. Kavez mora biti površine barem 120 x 60 cm. Kavez obavezno treba da ima mesto za hranu, vodu, spavanje i dodatni prostor za kretanje zeca. Bilo bi idealno da se u jedan ugao postavi i wc za glodare. Na dno kaveza najbolje je staviti slamu, piljevinu ili hoblovinu. Dno uvek mora biti suvo. Preporučljivo je ljubimcu nabaviti i igračke, kako mu ne bi bilo dosadno. Zečevi bolje podnose hladnoću nego vrućinu. Ne smeju biti na promaji.

Ishrana

Ishrana zečeva treba da se sastoji od svežeg sena, svežeg povrća i bilja kao što su šargarepa, peršun, detelina, bosiljak, listovi brokule, cvetovi i listovi maslačaka, zelena salata, blitva, mlada pšenica i mešavina semenki koje se mogu kupiti u svim pet šopovima. Seno im se treba davati od početka, jer je izuzetno za probavu.

Sveža i čista voda treba uvek biti dostupna.

Zečevi izuzetno vole i voće. Posebno jabuke, kruške i banane. Pogodne su i narandže (uključujući koru), breskve, ananas, šljive, jabuke, borovnice… Važno je da sve što im dajete bude dobro oprano i osušeno.

Higijena

Zečevi su vrlo čisti kućni ljubimci, čistiji od mačaka. Nemaju nikakav miris. Kupanje se ne preporučuje. Dobar deo vremena provode u čišćenju svog krzna. Linjaju se svaka tri meseca. Bilo bi poželjno četkati ih u to vreme kako ne bi progatuli previše svojih dlaka, koje njihov probavni sistem teško vari. Zečevima je urođeno da nuždu obavljaju na jednom mestu. Obično izaberu uglove gde će vršiti nuždu i prilično ih je jednostavno dresirati.

Zdravlje

Zdrav zec ima suvu njuškicu, bistre oči, živahan je i puno se kreće. Zube i nokte treba  povremeno skratiti. Zdrav ljubimac ima čisto i gusto krzno. Vrlo je bitno da vaš dugouhi prijatelj ima uvek grančice jabuke ili leske na koje će “trošiti” zube. Učestalo kijanje znak je prehlade ili respiratornih problema. Nemojte ih držati na promaji, niti izlagati ekstremnim vremenskim prilikama. Ako su im kuglice izmeta tvrde ili ima proliv, a pogotovo ako nema stolicu, to je znak da je zec bolestan, te ga odmah vodite kod veterinara.

Pin It

3 thoughts on “Njima je nemoguće odoleti: zečevi

  1. Imam ova medena stvorenja. Preporucila bih svima koji ne bi da se “cimaju” mnogo sa kucnim ljubimcem. Zec nije zahtevan. Dobar je kucni ljubimac za one koji rade ili putuju, jer ga mogu poneti u korpici sa sobom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>