Opasnosti u kući: šta sve ugrožava bezbednost vaše mace?

mackaNeprijatelj vreba sa svih strana! Spoljni svet nije siguran – saobraćaj, agresivni psi, otrovne biljke, hrana… A da li znate šta sve može ugroziti vašeg ljubimca iza zatvorenih vrata? Obratite pažnju na sledeće stvari i poradite na tome da sredina u kojoj živi vaša maca bude bezbedna. Bolje sprečiti, nego lečiti, zar ne?

Otrovne biljke

Mnoge biljke koje držimo u kući ili imamo u bašti mogu biti otrovne za mačke, dovodeći do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i smrti. I to su, naravno, one koje često čine deo našeg kućnog dekora. Među njima su: bršljan, ljiljan, filadedron, božićna zvezda, rododendron, sve vrste cvetnih lukovica, azaleja, imela, tisa, zimska ruža… Spisak je popriličan. Nisu svi delovi biljaka podjednako štetni. Tako je, na primer, azaleja cela otrovna, kao i ljiljan, kod zimske ruže otrovni su listovi i koren, kod božićne zvezde listovi, drška i cvetovi… Rešenje – najsigurnije je da vaše mace držite podalje od svih biljaka.

Igračke

Da li su sve igračke za mačke koje imate sigurne? Pregledajte ih pažljivo u potrazi za bilo čim što mačka može lako da otkine i proguta, kao što su labava zvonca, perje, čupave loptice, dugmići. Posebno vodite računa sa igračkama koje ispuštaju zvukove, jer ih mačka može progristi i progutati mehanizam, što bi bila prava katastrofa. Sve čime se vaš ljubimac igra mora biti provereno i pregledano, pre nego što taj predmet sklonite sa spiska – opasne igračke za mačke.

Lastiš, vuna i kanapi

Lopte od vune jesu jedno od najprivlačnijih objekata za razonodu svake mace i vi se silno zabavljate dok je gledate. I to je u redu sve dok vodite računa da je ne proguta. Sve što je dugačko, što se rasteže, razvlači, kao što su kanapi, lastiši, vuna, vrlo je privlačno vašoj maci. Ali ako slučajno nešto od toga proguta, njeni organi za varenje mogu pretrpeti infekciju ili oštećenje tkiva.

Obezbedite vrata ormana, polica…

Svuda gde držite potencijalno otrovne stvari ako se progutaju stavite reze ili brave i tako se osigurajte da vaša radoznala ljubimica ostane nepovređena. U to spadaju svakako prostori u kupatilu ili na drugom mestu gde držite hemiju za čišćenje, lekove, kozmetiku. Nađite način da ta mesta budu nedostupna ili bar izuzetno teško dostupna vašoj maci.

Pisaći sto i slične radne površine

Šta sve tu može da namami macu da se time igra, žvaće ili, ne dao bog, proguta? Rezači za olovke, spajalice, municija za heftalice, gumice… Bilo šta od ovoga može ozbiljno ugroziti zdravlje ako se proguta. A kakav je problem vašem snalažljivom ljubimcu da skoči na sto i dohvati prvo što ugleda zabavno? Zato, sve te sitne predmete uvek sklonite i držite u fijoci, daleko od mačijih očiju.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>