Razmišljate o akvarijumu? Izbegnite ove početničke greške.

ribiceSviđa vam se ideja da „ukradete“ komad jezera ili mora, da ga imate samo za sebe, u svojoj sobi? Odlično! Pejzaž će biti neverovatan! Ali samo ako odgovorno kročite na novu i nepoznatu stazu akvaristike i pažljivo pratite uputstva. Nemojte da pravite početničke greške i brzo doživite neuspeh.

  • Manji akvarijum – veći izazov!

Mnogi početnici misle da je bolje krenuti sa malim akvarijumom (20-30 litara), pa nakon sticanja izvesnog iskustva, nabaviti veći. Greška! Zašto? Manji akvarijum se brže zagađuje, usled hranjenja i metaboličkih aktivnosti riba. Manja količina vode znači da se ključni parametri vode menjaju veoma brzo, a to ne ostavlja prostor za grešku. Obzirom da su šanse ravne nuli da početnik ne napravi nikakvu grešku, eto problema u najavi. Optimalna početnička litraža akvarijuma treba da bude oko 50 litara.

  • Prerano ubacivanje ribica

Za nestrpljenje ćete platiti cenu. Namestili ste akvarijum, sipali vodu, ubacili ribice i šta se dešava – one uginu. A vi ste silno razočarani. Šta je pošlo po zlu? Ph vrednost vode se još nije stabilizovala. Akvarijumsku vodu morate pustiti da odstoji najmanje 24 časa pre nego što ubacite ribice u nju, kako bi hlor, ugljen dioksid i druge štetne materije isparile, a ph vrednost vode porasla i stabilizovala se. Takođe, možete nabaviti i proizvode koji će neutralisati teške metale i druge pogubne hemikalije.

  • Previše ribica odjednom

Akvarijum je zatvoren sistem i osetljiv na nagle promene. Kada ubacite puno ribica odjednom, sistem se bukvalno šokira. Nedozvoljene količine amonijaka i drugih materija, nastalih usled procesa raspadanja hrane i metaboličkih procesa, uzrokovaće preranu smrt vaših ribica, jer u filteru još uvek nema dovoljne količine bakterija koje bi tu vodu preradile. Najbolje da nabavite par izdržljivih i jeftinih ribica koje će započeti proces cikliranja akvarijuma. Nakon toga, postepeno ubacujte nove.

  • Nekompatibilne vrste

Najgore što možete da uradite je da uđete u radnju i kažete: „Jao, što su ove lepe! Daćete mi jednu crvenu, jednu zelenu i jednu narandžastu!“ Akvarijumske ribe moraju da se slažu jedna sa drugom, inače će se međusobno poubijati i pojesti. Takođe, različite vrste zahtevaju različite životne uslove. Preporuka je da ribice budu iz jedne porodice.

  • Previše hrane

Ribice su stalno u potrazi za hranom. Iako će vam izgledati da su gladne non stop, to nikako ne znači da treba da ih hranite non stop. U početku, hranite ribice jednom dnevno. Kada primetite da je nivo amonijaka i nitrata visok, nemojte ubacivati hranu dan, dva, kako bi se voda očistila. Bez bojazni, ribice mogu bez hrane čak nekoliko dana i ništa im se neće loše desiti.

  • Loše filtriranje vode

Filter je jedna mala laboratorija nastanjena korisnim bakterijama koje za svoj život koriste hemijska jedinjenja u vodi, koja inače štete ribicama. Ako je premali, neće stići da prečisti svu vodu, a to može biti jako štetno po ribice. Optimalna veličina filtera je ona koja omogućava da sva voda iz akvarijuma prođe kroz proces filtriranja tri puta u toku jednog sata.

  • Neredovna zamena vode

Šta zapravo postižemo zamenom vode? Kao što smo rekli, akvarijum je zatvoren sistem u kome voda ne kruži kao u prirodi, te mi moramo to veštački da simuliramo zamenom stare vode novom. Na taj način osvežavamo akvarijum i držimo parametre poput amonijaka, nitrata i nitrita na niskom nivou. Zamena vode se vrši jednom nedeljno. Pri tom, važno je napomenuti da nije potrebno izbaciti svu vodu, već samo trećinu. Neredovnom zamenom vode izlažemo ribice stresu i okolnostima pogodnim za razvoj bolesti.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>