Sve što treba da znate o morskom prasetu

morsko prase 1Jednostavan, miran, dobrodušan, veseo, strpljiv, odlike su koje krase ovo divno stvorenje. Ako razmišljate da ga imate za kućnog ljubimca, nećete pogrešiti. Evo nekoliko stvari koje trebate znati o morskom prasetu.

Ko sam ja?

Morsko prase pripada porodici glodara. Biljojed je.  Karakteriše ga duguljasto zdepasto telo bez repa, kratke noge, izdužena glava sa izraženom njuškom i malim vilicama. Odrasli mužjak morskog praseta teži oko kilogram (ženke su nešto manje), a naraste do tridesetak santimetara. Potiče iz Južne Amerike, odakle ga Španci u 16.veku brodovima prenose u Evropu. Odatle i naziv “morsko”. Životni vek morskog praseta je od 5 do 8 godina, mada su poznati slučajevi i dužeg života (10, pa čak i 14 godina).

Kakva mi je narav?

Morsko prase je zabavne i nežne prirode. Vokalna je životinja, što znači da koristi pregršt zvukova za komuniciranje sa svojom vrstom, ali i sa ljudima. Nisu agresivni, naročito ne prema ljudima, pravo je čudo ako vas morsko prase ogrebe ili ugrize. Izuzetno su strpljivi i idealni ljubimci za decu, jer podnose čak i grublje dečije igre.

drustvoMorsko prase je izuzetno društveno biće, koje uživa u svakodnevnoj interakciji sa svojim vlasnikom. Ako ste često van kuće, preporučljivo je nabaviti mu društvo, još jedno morsko prase. Jer usamljeno morsko prase postaje depresivno, odbija hranu i značajno kraće živi. Najbolje je nabaviti ih dok su još mali. Bez problema mužjaci mogu sa mužjacima, ženke sa ženkama, čak i mužjaci (ako su kastrirani) sa ženkama, samo nemojte spajati više mužjaka sa ženkom, jer će se pobiti. Takođe, ne spajajte ih ni sa kunićima, jer su im naravi različite.

Kakva je moja kuća?

Morsko prase treba čuvati u kavezu, nikako u terarijumu ili akvarijumu, jer je cirkulacija vazduha loša. Obzirom da su aktivne životinje, poželjno im je dati dovoljno prostora i što veći kavez. Minimalne dimenzije kaveza za jedno morsko prase su 70x30x30. Životni prostor morskog praseta treba da je jednostavan za čišćenje, dobro osvetljen i provetren. Kavez ne sme biti na mestu koje je izloženo promaji, direktnom suncu, ali ni velikoj buci. Takođe, nemojte ga držati ni na podu, jer će te tako teže pripitomiti vašeg ljubimca. Iz te perspektive, ljudi morskom prasetu izgledaju kao džinovi i on ih se plaši.

kavezPiljevina je najbolja podloga za kavez. Ne kupujte one sa mirisima i veštačkim sredstvima. Mogu se koristiti i razne stvari od pamuka, ali se više i brže prljaju.

Svaki kavez treba da ima: posebne posude za hranu i vodu, kućicu za spavanje i dovoljno slobodnog prostora za kretanje.

Kako da budem čist i lep?

Morsko prase je po prirodi čista životinja. Na vama je da kavez održavate redovno. Podlogu menjajte na svaka tri, četiri dana, a leti i češće.

Noktiće im skraćujte redovno (bar jednom mesečno), da im ne bi urasli, a i da vas njima ne bi povredili. Poželjno je da u kavezu imaju neki komad drveta za penjanje i glodanje. Time će prirodnim putem trošiti svoje nokte i zube.

Dužina dlake će diktirati tempo i učestalost četkanja. Ako imate dugodlako morsko prase, zahtevaće češće i pažljivije četkanje, preporučljivo mekom četkom. Kupanje samo po potrebi. Nikako ne koristite šampone namenjene ljudima, već specijalne šampone za glodare. Pazite da im voda ne uđe u uši. Posle kupanja osušite ih suvim peškirom, da se ne prehlade.

Šta volim da jedem?

Morska prasad su biljojedi. Osnovna hrana im je seno. Takođe, ljubimca hranite svežim voćem i povrćem, kao i peletiranom hranom. Unos svežeg voća i povrća treba ograničiti na tri do četiri puta nedeljno, jer previše ovih namirnica može dovesti do stomačnih tegoba.

hranaKao i ljudi, morska prasad ne mogu samostalno da stvaraju vitamin C koji im je neophodan, pa je potrebno davati im hranu bogatu ovim vitaminom. Preporučena dnevna doza je otprilike 30 mg.

Voda mora uvek da bude sveža i da je ima dovoljno. Pojilicu perite redovno kako bi sprečili pojavu algi.

Kada sam zdrav?

Bistre oči, suva njuška, dobar apetit, uredno i sjajno krzno pokazatelji su da je sa vašim ljubimcem sve u redu. Ako mu posvetite dovoljno pažnje, lako ćete uočiti da li postoji neki problem, jer je uvek takvo stanje praćeno promenom raspoloženja i ponašanja. Probleme sa češanjem, svrabom, gubitkom dlake ili bilo kojom promenom izgleda ili ponašanja mora rešavati veterinar. Morsko prase povremeno puštajte iz kaveza, da se istrči i oseti prostor. Vodite računa samo da obezbedite sve vredne stvari koje bi mogle biti zanimljive njegovim zubima i noktima.

Mogući zdravstveni problemi: crevne infekcije, toplotni udar, problemi sa kožom, upala pluća, nedostatak vitamina C.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>