Svi psi su lepi, ali ovih 10 rasa oduzimaju dah (I deo)

Psi su verni ljudski pratioci i kućni ljubimci već 14 hiljada godina. I svi su, bez izuzetaka, divni, slatki, lepi, dragi. Predstavljamo vam listu rasa pasa koje su ocenjene kao najlepše. Zapravo, prve među jednakima.

Labrador retriver

Labrador-Retriever

Labradori su poslušni, inteligentni, društveni i privrženi psi, jedni od najpopularnijih. Vole vodu, dobri su plivači i lovci tragači. Labradori se uglavnom dobro slažu sa drugim psima i kućnim ljubimcima. Sa decom su izuzetno strpljivi i umiljati. Pravi su prijatelji čoveka i ubrajaju se među najomiljenije porodične pse. Ova rasa je izuzetno inteligentna i lako prihvata obuku za različite vrste zadataka. Ne podnosi grubost.

Zlatni retriver

Idealno objedinjuje uloge sportskog psa i kućnog ljubimca. To je odličan lovački pas, vrlo snažan, a nežan sa decom. Zlatni retriver će prihvatiti gradski život pod uslovom da može dovoljno da se kreće u prirodi, gde je najsrećniji. Lako ih je dresirati, jer su izuzetno inteligentni. Umiljati su, prijateljski raspoloženi, dobroćudni, veseli. Ne laju često.

Nemački ovčar

Ovo je verovatno najpoznatija rasa u celom svetu. Nemački ovčar je hrabar, prilagodljiv, odan svom vlasniku, kraljevskog držanja. Smatra se da nemački ovčar spada u pet najinteligentnijih rasa na svetu, zbog čega je dresura ovog psa izuzetno uspešna i laka. Nemački ovčar je najviše obučavan kao pas za rat, čuvar, policijski pas, ali ništa manje nije odličan pas za druženje. Samopouzdanje je najupečatljivija osobina nemačkog ovčara i zbog toga ovaj pas može podneti veću količinu stresa nego neka druga rasa.

Sibirski haski

Nije agresivan i možete ga bez problema držati kao kućnog ljubimca. Treba ga uposliti raznim zadacima i omogućiti mu mnogo prostora i kretanja. Vrlo lep pas, snažan i izdržljiv. Haskiji znaju biti tvrdoglavi, pa ih je teže naučiti da budu poslušni nego pripadnike nekih drugih pasmina. To ne znači da nisu inteligentni, već da su nezavisnog duha i veoma oprezni. Sibirski haski je pas za sve sezone, jer je njegovo krzno dobar izolator. Izuzetno je društven.

Kuvas

Njegovo ime je turskog porekla i znači “siguran čuvar”. Kuvas je pas koji je vrlo odan zaštitnik, pun hrabrosti, duha i odlučnosti. Čuvaće i zaštiti odrasle, decu, pa i druge kućne ljubimce iz porodice, ali zna biti i vrlo obazriv i nepoverljiv u blizini stranaca. Ovo je energičan pas kome je važno osigurati redovne dnevne šetnje i prostor za igru i istrčavanje. Kuvas nije pas za zatvoreni prostor ili život u stanu, niti za one vlasnike koji nemaju karakteristiku vođe.

Pin It

5 thoughts on “Svi psi su lepi, ali ovih 10 rasa oduzimaju dah (I deo)

  1. Zlatni retriver mi je definitivno omiljena rasa. Svidja mi se vas sajt, jer sam ljubitelj kucnih ljubimaca, Nikad do sad nisam imao kucnog ljubimca, ali kako citam vase korisne i zanimljive tekstove, bas sam pozeleo. Svaka cast na idejama.

  2. Greska koju ljudi cesto rade je sto uzimaju rase koje nisu za nase podneblje. Na primer Sibirski haski je pas koji voli hladnije temperature, a ne ove kakve su u nasoj zemlji – tople i pretople. Njegovo krzno je napravljeno tako da bez problema moze da podnese temperature i u minusu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>