Tarantule kao kućni ljubimci

tarantula 1Da li je tarantula pravi ljubimac za vas? Umeju da fasciniraju, to je sigurno. Ali su i zahtevne. Pre nego se odlučite da udomite ovo egzotično stvorenje, uzmite u obzir nekoliko sledećih stvari.

Tarantule su vrsta pauka i rasprostranjene su po celom svetu. Mesojedi su. Hrane su uglavnom insektima, crvima i sitnim životinjama i to ubrizgavanjem parališućeg otrova, koji razgradi tkivo žrtve i učini ga lakšim za varenje. Tarantule su noćne životinje, što ne znači da se ne kreću danju, već da su noću aktivnije.

Ako se pitate koja vrsta tarantule je najbolja za početnike, odgovor je jednostavan – možete uzeti bilo koju, pod uslovom da ste svesni posledica. Tarantule se dele prema načinu života na:

  • Vrste koje žive pod zemljom, tzv. kopači
  • Vrste koje žive na zemlji, tzv. terestrijalne tarantule i
  • Vrste koje žive u krošnjama drveća, tzv. arborealne tarantule ili penjači.

Shodno tome, terarijumi za tarantule će se razlikovati. Za terestrijalne vrste važnija je dužina od visine, a za arborealne obrnuto. Temperatura vazduha u terarijumu bi trebalo da se kreće od 25 do 30 stepeni, a vlažnost od 40% do 60%. Za podlogu možete koristiti treset pomešan sa korom drveta, debljine oko minimum 10 cm.

Tarantule žive dugo, čak do 20 godina. Zato, ako ste zainteresovani za kućnog ljubimca na duže staze, tarantula je dobar izbor.

Tarantule su opasne, toga morate biti svesni. To su životinje koje ne žude za društvom i dodirom, te ako imate potrebu za ljubimcem koga možete maziti, dirati, sa kojim ćete se igrati, onda tarantula nije za vas. Tarantule su kao ribice – gledate ih i uživate u njima, ali ih ne dirate. Inače vas mogu ujesti, a to nije ni malo prijatno.

Kao što smo rekli, tarantule su mesojedi i to je nešto što morate uzeti u obzir ako je želite za kućnog ljubimca. Tarantule se hrane živim životinjama, koje im vi nabavljate, insektima i crvima, uglavnom. Olakšavajuća okolnost je ta da ih hranite jednom mesečno, jer tarantula pojede onoliko hrane koliko joj je dovoljno za mesec dana.

Tarantule prolaze kroz proces presvlačenja košuljice. Na taj način raste. Tada tarantula odbija hranu i izgleda kao da će da pukne. Za to vreme presvlačenja, ne dirajte je, iako vam može delovati kao da je uginula. Obavezno uklonite svu hranu iz terarijuma, jer joj, tokom presvlačenja, može doći glave.

Preporuka je da za početak uzmete tarantulu srednje veličine koju ćete držati u jednostavnom terarijumu sa što manje dodataka.

Tarantule su divne životinje, ali su pravi kućni ljubimci samo za prave vlasnike.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>