Zašto je papagaj bolji ljubimac od psa ili mačke?

parrotsRazlike između papagaja i najčešće biranih ljubimaca, psa ili mačke, su ogromne. A biti različit ume da bude dobra stvar. Tačno je da papagaji nisu najbolji izbor za svakoga, ali za ljubitelje ptica i one koji su otkrili svu čar takvog druženja, papagaji su definitivno najbolji izbor, bez alternative. Zašto? Šta ih čini tako posebnim i privlačnim?

  • Papagaja ne morate da izvodite u šetnju.

Svi koji imaju psa znaju da njegovo izvođenje u šetnju zarad obavljanja male i velike nužde nije uvek vesela i prijatna zgoda – pas se mora izvesti nekoliko puta dnevno, nekad čak i noću, bez obzira da li je napolju kiša, sneg, led ili nesnosna vrućina. Pas ne sme da trpi zbog vaših obaveza. To se mora uraditi bez obzira da li imate vremena ili ne. Mačke, sa druge strane, ne morate da izvodite u šetnju, ali morate nekoliko puta dnevno njihove toaletne posude da čistite i kontrolišete mirise. Sa papagajem takvih problema nema, a posebno ako se uzme u obzir da se mogu naučiti da koriste kupatilo u svom kavezu. Naravno, kavez morate čistiti, ali to radite uglavnom jednom dnevno. Svakako zvuči bolje i lakše od čestih šetnja i čišćenja posude.

  • Papagaja možete naučiti da priča.

Dosadašnja naučna otkrića su utvrdila da su papagaji jedine životinje na planeti sposobne da oponašaju ljudski govor. To već samo po sebi dovoljno objašnjava zašto su papagaji tako sjajni ljubimci. Koji drugi ljubimac može da vas pita kakav vam je bio dan kad se vratite sa posla ili da vam se zahvali što ga hranite? Iako se ne mogu sve vrste naučiti govoru, one koje mogu, razvijaju neverovatnu prisnost sa svojim vlasnikom. Nesumnjivo, psi i mačke su takođe privrženi svojim vlasnicima i komuniciraju sa njima na neke druge načine, ali ono u čemu su saglasni svi oni koji imaju papagaje je da se iskustvo učenja papagaja govoru i pričanja sa njim ni sa čim ne može porediti.

  • Za podstanare nema problema.

Svako ko živi kao podstanar zna da je mnogo teži naći stan ako imate psa ili mačku. Vlasnici stanova za izdavanje neretko brane držanje kućnih ljubimaca ili odobravaju samo određenu rasu ili veličinu ljubimca. A ono što je zanimljivo je da ptice u najvećem broju slučajeva ne spadaju pod takva ograničenja. Ptice ili bilo koje druge životinje koje su čuvaju u kavezu neće biti kamen spoticanja prilikom iznajmljivanja stana, jer se ne smatraju ljubimcima koji mogu napraviti veliku štetu, kao što je slučaj sa psima ili mačkama. Ovo je sigurno velika prednost papagaja kao kućnog ljubimca, ukoliko, naravno, nemate vlastiti stan.

  •  Papagaji zauzimaju manje mesta.

Ptice zauzimaju relativno malo mesta u poređenju sa psima i mačkama. Poznato je da neke rase pasa mogu dosta da porastu, dok je mačkama nepohodno dati dovoljno veliki prostor da se igraju, istražuju, lutaju, kako bi bile srećne. Podrazumeva se da je najbolje držati vašeg pernatog prijatelja u što je moguće većem kavezu, ali u zavisnosti od veličine prostora, imate izbor da udomite neku manju rasu papagaja, kao što je tigrica ili rozeikolis. Oni zahtevaju mnogo manje mesta od većih papagaja.

  • O sterilizaciji ne morate da brinete.

Sterilizacija pasa i mačaka je izuzetno bitna, ne samo zbog njihovog zdravlja, već i ograničenja neželjenog parenja. To, međutim, nije neophodno kad su papagaji u pitanju. Ako vam se i desi da imate istovremeno mužjaka i ženku, koja je položila jaja, sve što treba da uradite da biste izbegli gnezdo puno novopridošlica, je da ne dozvolite da se izlegu.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, unesite znakove sa slike:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>